Sobota 20 kwietnia
Agnieszki, Czesława, Amalii
RADOM aktualna pogoda

#FoodFeelsGood – startuje Restaurant Week! Przedstawiamy restauracyjne debiuty wiosennej edycji Festiwalu w Radomiu!

dm 2022-03-24 16:55:00

Rozpoczynający się 23 marca Restaurant Week to doskonała okazja do poznania nowych restauracji i smaków #SpozaKarty. Festiwal trwa niemal trzy tygodnie, a do odwiedzenia jest rekordowe 400 topowych restauracji, z czego do odkrycia – kilkadziesiąt debiutów. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Gdzie warto zjeść w Radomiu? Podpowiadamy!

Radomskie debiuty

Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu. Co więcej – na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Co proponują debiutanci z Radomia? Sprawdźcie!

1. PaTaThai

Położona w sercu miasta, nieopodal ulicy Żeromskiego w Radomiu, restauracja PaTaThai zaprasza na smaki Azji w najlepszym wydaniu. W festiwalowym menu B na Gości czekają spring rollsy z krewetkami i świeżymi warzywami; czerwone curry z kawałkami pieczonego okonia z lychee i aromatyczną tajską bazylią. W menu A Chef przygotował wspaniałe, roślinne alternatywy dań - roladki z ciasta ryżowego z kawałkami świeżych warzyw i owoców podane z autorskim sosem; kruchą i aromatyczną sałatkę warzywną z sadzonym jajkiem i sosem ostro - kwaśnym. Obie wersje menu zwieńczone są orientalnym deserem jakim są kawałki kasztanowca wodnego w kremie z mleka kokosowego.

2. Kraft Bistro

To mieszczące się w Uliczce Dobrego Smaku bistro, w którym rządzi Chef Mateusz Nowak zachwyca festiwalowym menu. To tu w wersji A spróbujecie ciepłej sałatki z buraków, musem z koziego sera i orzechami włoskimi z dressingiem balsamiczno - malinowym; kremowego risotto z zimową truflą i kasztanami. Natomiast menu B to prawdziwa gratka dla smakoszy mięsa! Na przystawkę Chef proponuje pieczoną cebulę nadziewaną polikiem wołowym z grzybowym dashi, danie główne to polędwiczka wieprzowa z puree z wędzonego jabłka z miso, krokietem ziemniaczanym i sosem z pieczonego kurczaka. Czymże byłaby wizyta w ramach Festiwalu bez słodkiego akcentu na koniec? W Kraft Bistro oczarują Was ptysie z wiśniami i pistacjowym cremeux.

3. Bonito Sushi & Asian Food

Gdy już będziecie przy Uliczce Dobrego Smaku to nie możecie pominąć doskonałych dań kuchni azjatyckiej, jakie w swoim festiwalowym wydaniu proponuje Bonito Sushi & Asian Food. Tutaj wita nas orientalnie brzmiąca Ebi Soya z krewetką w tempurze, serkiem philadelphia, ogórkiem, kampyo i awokado, obłożone w wersji A - mango, w wersji B - łososiem. Danie główne to istny raj dla podniebienia. Fani roślinnej wersji menu rozkoszować się będą boczniakiem z tofu w kremowym, delikatnie pikantnym sosie z dodatkiem warzyw, z ryżem klasycznym. Dla tych, którzy preferują opcję mięsną Chef przygotował polędwicę wołową z warzywami w słodko-pikantnym sosie z klasycznym ryżem. To kulinarne doznanie zwieńczy azjatycka wersja uwielbianego przez wszystkich deseru - panna cotta z sosem mango z dodatkiem limonki.

4. Restauracja Pasja

Ta elegancka Restauracja, której Chef kuchni prezentuje autorskie, festiwalowe menu w najlepszym stylu. To tu w wersji A menu możemy rozkoszować się krewetkami tygrysimi z mango, chilli i kolendrą oraz okoniem morskim na spaghetti z chimichurri, czy też, w wersji B kremem z palonego ziemniaka z grillowanym boczkiem oraz polikiem wieprzowym na puree musztardowym z boczniakiem i warzywami. W menu nie mogło zabraknąć królowej deserów - bezy, którą Chef serwuje z owocami i sosem malinowym.

5. Restauracja Prowincja (Dwór Zbożenna)

W miejscowości Przysucha znajduje się przepiękny Dwór Zbożenna, który kryje w swoich wnętrzach perełkę - Restaurację Prowincja. W kameralnych salach piwnic Dworu odkryjecie dopracowane w każdym calu przez Chefa Karola Zawiszę, festiwalowe menu. Wersja A bazuje na smakach ryb i owoców morza - przystawkę stanowi ceviche z halibuta, natomiast danie główne to grillowane krewetki, mus z żółtych pomidorów i pasty curry, soliród i ryż shari. W wersji B Chef swoim menu zadowoli wszystkich, którzy poszukują doskonałych dań mięsnych. Rillettes wieprzowy, proziak i ćwikła z ogórkiem kiszonym oraz pierś z kaczki sous vide z puree z kapusty czerwonej, parmezanowymi ziemniaczkami i sosem z czarnego bzu - oto dania, których musicie spróbować. Całość kulinarnych doznań zwieńcza panna cotta kokosowa z karmelem z czekoladą i coulis z mango i marakui.

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub mocktail Kinley Yuzu. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pl lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022

Kontakt: aleksandra@restaurantclub.pl

Galeria zdjęć

Komentarze naszych czytelników

  • -----

    2022-03-24 17:04:12

    komentarz zablokowany

  • dmskodx

    2022-03-24 20:05:12

    Czy cena 59 zł jest za osobę czy za parę (2 osoby) bo na stronie jest to strasznie nieczytelne. 

Dodaj komentarz

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych