Czwartek 9 maja
Grzegorza, Bożydara, Karoliny
RADOM aktualna pogoda

UOKiK: nie grozi nam brak żywności, nie marnujmy jej

dm, radiozet.pl 2020-04-13 11:00:00

Konsumujmy w te święta rozważnie i nie marnujmy żywności - radzi prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny.

Prezes UOKiK zaapelował o odpowiedzialną konsumpcję w trakcie tegorocznej Wielkanocy. - Konsumujmy rozważnie - nie róbmy ogromnych, niepotrzebnych zapasów. Brak żywności nam nie grozi, zaś jej marnowanie, jeśli zapasy będą zbyt wysokie, już tak - mówił Chróstny. Zaapelował także, by kupować polskie produkty, wspierając tym samym polskich producentów i rolników. 

Firma Too Good To Go, która zrzesza użytkowników we wspólnej walce z marnowaniem żywności, łącząc klientów z miejscami, w których zostało nadwyżkowe jedzenie, wystosowała do klientów podobny apel. - Tegoroczne statystyki marnowania mogą być jeszcze spotęgowane nadmiernymi zakupami, jakie poczyniliśmy przerażeni wizją pustych półek - mówi Karolina Woźniak, PR Managerka w Too Good To Go

Managerka doradza, jak postępować by nie zmarnować jedzenia. Ekspertka mówi o trzech zasadach: planuj, przechowuj i przetwarzaj.

Lista zakupów i dokładne ich zaplanowanie ograniczy ryzyko kupowania produktów, których nie potrzebujemy. Odpowiednie przechowywania owoców czy mrożenie mięsa wydłuży termin ich przydatności do spożycia. Przetwarzanie pozwoli z kolei uzyskać potrawom nowe życie.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych