Sobota 3 maja
Marii, Aleksandra, Stanisława

Karpi jest mniej, stąd wyższe ceny

dag 2011-12-15 15:00:00

Ceny karpi wzrosną. Ryb jest niewiele, a czynników wpływających na wzrost ceny i zamykanie stawów hodowlanych przybywa. – Właściciel stawu pod Jedlińskiem niestety splajtował – mówi członek prezydium Głównej Komisji Rewizyjnej Polskiego Związku Wędkarskiego a zarazem radomski radny  Jan Pszczoła.

 

Wpływ na małą liczbę karpi w stawach ma wiele czynników. – Najważniejszym okazał się niski stan wód w ciągu całego roku. Karp lubi ciepło jednak w takiej sytuacji dochodziło do podduszenia ryb – wyjaśnia Jan Pszczoła.

W związku z niewielką ilością ryb wzrośnie ich cena. Przyczyną tego jest także znaczny wzrost ceny zboża, którym karmiono ryby. Podniesiono ją o ok. 100 zł na tonie. Wielu hodowców karmiło ryby słodkim zbożem i mieszankami. – Poza tym wprowadzono wiele przepisów ekologicznych, wzrosły ceny prądu, a część hodowców używała różnego rodzaju pomp zasilanych prądem – powiedział radny.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania żywego karpia? Ważne jest, by nie był ospały, pokaleczony  i by w wodzie przyjmował naturalną pionową pozycję. Najsmaczniejsze są ryby, które ważą 2-2,5 kg. Większe są zbyt tłuste, a przez to mniej smaczne.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap