Dwanaście czteroosobowych zespołów od stycznia przygotowywało się do festiwalu. - Uczniowie sami przygotowują receptury zup, sami wymyślają ich nazwy. Ich kulinarne dzieła oceni profesjonalne jury, składające się z szefów kuchni, ale nie tylko – powiedział nam dyrektor gastronomika” Radosław Starczewski.
Jury wyłoni zdobywców pierwszego, drugiego i trzeciego miejsca. Młodzi kucharze walczą także o nagrodę publiczności. Laureaci otrzymają aparaty fotograficzne, odtwarzacze mp4 i pen-drivy.
Profesjonalne jury wszystkim dwunastu zupom przyznawało punkty za wygląd, konsystencję, smak i pomysł. - Nazwa musi zachęcać do spożycia – powiedział senator Wojciech Skurkiewicz, który zasiadał w jury konkursowym.
Dużą popularnością wśród gości cieszyła się zupa czekoladowa na ostro. - Składnikami zupy są papryczka chilli i peperoncinio, czerwona fasola, duszone śliwki, pierś kurczaka, cebula, cynamon, goździki, mielona kolendra. Po wlaniu zupy do kubeczka na koniec wsypujemy łyżkę gorzkiej, startej czekolady i posypujemy to prażonym sezamem – opowiadała jedna z uczennic biorąca udział w konkursie.
- Zupa Afrykańska to nasza inwencja... twórcza – opowiadały członkinie innej drużyny. - Znajdziemy w niej kminek, cebule, czerwoną paprykę, ziemniaki, pomidory, ananasa i ogórki kiszone. Zupa jest lekko ostra, ale ananas nadaje jej słodkawy smak.
Festiwal zup bardzo udany
Zupę czekoladową na ostro, afrykańską, zieloną zupę wiosenną lub bagno Shreka – tych i innych potraw mogliśmy dziś spróbować podczas IV Festiwalu Zup w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich.

Komentarze naszych czytelników
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu
Dodaj komentarz
Przeczytaj też:

Ile mieszkańców ma Radom? Najnowsze badanie lokalnej demografii

Kamieniołom Podkowiński otwarty. Warto tu przyjechać

Wiecie ile stulatek i stulatków jest w naszym regionie? Co raz więcej!

Szyk orląt na radomskim niebie. Defilada powietrzna na otwarcie Air Show Radom 2025

Rezerwy lidera Ekstraklasy za mocne dla Broni
