Sobota 27 kwietnia
Teofila, Zyty, Żywisława
RADOM aktualna pogoda

Surówka z czerwonej kapusty. Klasyka w nowoczesnym wydaniu

Artykuł sponsorowany 2023-01-29 22:34:00

Surówka z czerwonej kapusty to absolutnie klasyczna propozycja w kuchni polskiej. Drobno poszatkowana kapusta z dodatkami na wyrazisty smak, dlatego będzie pasować zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Co więcej, produkty do niej są przez cały rok dostępne w sklepach.

Surówka z czerwonej kapusty - smaczna klasyka dla każdego

Mówi się, że to uniwersalny dodatek do wielu dań. Surówka z czerwonej kapusty jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Stanowi obowiązkowy element w diecie. To zatem dobry sposób na przyswojenie rekomendowanej dawki warzyw. Składniki surówki są tanie i dostępne w supermarketach czy osiedlowych sklepach przez cały rok. 

Czerwona kapusta jest cenionym warzywem głównie z uwagi na dużą zawartość witamin: C, K, B1, B2, B6 oraz A. Ponadto zawiera białko, błonnik oraz potas. To niezbędne składniki w układzie fizjologicznym. Zawiera również dużo przeciwutleniaczy. 

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty? Skup się na dodatkach 

O smaku surówki z czerwonej kapusty przesądzają przede wszystkim dodatki. W przypadku przygotowywania tego popularnego dodatku do dań niezbędne jest zachowanie proporcji. To one właśnie przesądzają o charakterystycznym smaku, który można dostosować do swoich preferencji. Gotowy sos można użyć również do polania warzyw przygotowanych na parze. 

Niezbędne składniki do przygotowania surówki (dla dwóch osób)

  • Mała główka czerwonej kapusty 
  • Marchew 
  • Jedno jabłko
  • Duża cebula (najlepiej czerwona)
  • Oliwa z oliwek lub olej
  • Musztarda sarepska
  • Majonez
  • Miód 
  • Jogurt naturalny (małe opakowanie)
  • Sok z cytryny 
  • Sól i pieprz do smaku 

 W szukaniu promocyjnych produktów może pomóc gazetka Eurocash.

Krok po kroku - jak szybko przyrządzić surówkę? 

1. Kapustę należy dokładnie oczyścić. W przypadku, gdy w sklepie dostępne były tylko większe główki, można użyć tylko połówki. Drugą warto zabezpieczyć i schować do lodówki. Przed włożeniem do lodówki należy usunąć zewnętrzne liście. Część przeznaczoną do przygotowania surówki należy drobno poszatkować. Zazwyczaj robi się to nożem, ale można ewentualnie użyć robota kuchennego. Przez ręcznym krojeniem warto założyć rękawiczki jednorazowe, gdyż warzywo to farbuje skórę na intensywny fioletowy kolor. Drobno pokrojoną kapustę lekko posypać solą i odstawić na ok. 15 minut. Jest to konieczne, aby liście zmiękły. W tym czasie można przejść do przygotowywania innych składników i sosu. 

2. Na tarce zetrzeć na drobnych oczkach jabłko, cebulę oraz marchewkę. Przełożyć do miski z kapustą. Zamiast cebuli można użyć pora. 

3. W miseczce połączyć ze sobą majonez, jogurt (2-3 łyżki), musztardę, olej, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz. Składki powinny być dobrze wymieszane. Zamiast miodu, można użyć innego słodziła, w tym syropu klonowego czy syropu z agawy. Tak przygotowany sos przelać do miski z warzywami. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Surówka wówczas będzie gotowa do spożycia. Chwilę przed podaniem można posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

W większej ilości można przygotować ją na rodzinny obiad. Smakuje szczególnie dobrze, gdy połączy się ją z sosem. Oprócz mięs będzie dobrze smakować z falafelem oraz kotletami sojowymi. Świetnie sprawdzi się także z daniami mącznymi, a szczególnie z kluskami śląskimi i kopytkami. Surówkę można dostosować do swoich upodobań poprzez zmienianie proporcji poszczególnych składników. 

Szukasz innych pomysłów na surówki z kapusty? Postaw na zdrowe kiszonki. Jeśli chodzi o warzywa, kapusta kiszona promocja zawiera szereg witamin oraz mikroskładników. 

 

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych