Środa 19 czerwca
Gerwazego, Protazego, Borzysława
RADOM aktualna pogoda

Sernik z trzech składników - wielkanocny hit od najlepszewkuchni.pl

Materiał partnera 2020-04-06 17:29:00

Przygotowanie smacznych wypieków i potraw na Wielkanoc wcale nie musi być trudne. Najważniejsze są dobre i proste przepisy. Takie możecie znaleźć na portalu kulinarnym najlepszewkuchni.pl.

Sernik z trzech składników

My wybraliśmy przepisy na nasze dwa ulubione świąteczne ciasta - pyszny sernik z trzech składników oraz rozkoszny dla podniebienia mazurek z orzechami. Te tradycyjne wielkanocne ciasta zachwycą Was smakiem i łatwością wykonania. 

Po więcej sprawdzonych przepisów na Wielkanoc i wszelkie inne okazje, zapraszamy zawsze na najlepszewkuchni.pl.

Życzymy wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. 

Dbajcie o siebie i sprawcie sobie dużo kulinarnej radości! 

Przepisy:

Sernik z trzech składników

sernik

Składniki

• 4 jajka

• 160 g białej czekolady

• 160 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny 

• Dodatkowo:

• 1 szklanka gorącej wody

• masło do wysmarowania formy

• cukier puder do posypania

• ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Boki i dno formy wysmaruj masłem, brzegi dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. 

Krok 2

Połam czekoladę na kawałki. Wrzuć do miski, a następnie umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą, tzw. kąpiel wodna.

Krok 3

Rozpuszczoną czekoladę wystudź. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj. 

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Dodaj je do masy czekoladowo-serowej. Wszystko razem wymieszaj rózgą. 

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj wcześniej powstałej masy, delikatnie wszystko połącz. Przelej powstałe ciasto do formy. 

Krok 6

Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Ciasto należy piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 20 minut aż wystygnie.

Krok 7

Wyjmij z piekarnika, wystudź całkowicie. Podawaj posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami i rozkoszuj się smakiem!

Mazurek orzechowy

Składniki

Ciasto:

• 300 g mąki tortowej 

• 200 g masła Łaciate

• 3 duże ugotowane żółtka

• szczypta soli

• 150 g cukru pudru

• rozmącone jajko

Masa:

• powidła śliwkowe

• 1 puszka masy kajmakowej 379 g

• 200 g czekolady ciemnej 

• 6 łyżek mleka Łaciate (lub więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba)

• płatki migdałów do ozdoby 

• kilka orzechów włoskich do ozdoby 

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i dodajemy sól. Masło siekamy i również dodajemy do mąki. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito i dodajemy do ciasta. Zagniatamy. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i układamy je w dowolnym kształcie, jednocześnie wyrównując powierzchnię. Zostawiamy trochę ciasta, aby zrobić z niego wałeczek dookoła. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż ciasto się zrumieni, czyli około 12-16 minut.

Krok 3

Po upieczeniu ciasto lekko studzimy. Następnie smarujemy spód powidłami śliwkowymi i wykładamy masę kajmakową. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.

Krok 4 

Stopniowo wylewamy czekoladę na masę kajmakową. Rozprowadzamy delikatnie nożem, wygładzając powierzchnię. Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Smacznego!

Po więcej przepisów zapraszamy tutaj.

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych