Czwartek 25 kwietnia
Jarosława, Marka, Elwiry
RADOM aktualna pogoda

Test: Mleko z Biedronki zdyskwalifikowane

pro-test.pl, cir 2015-02-27 11:00:00

Fundacja Pro-Test przetestowała 14 rodzajów mleka. Jedno z nich - Mleczna Dolina kupiona do testu w Biedronce - zostało zdyskwalifikowane.

Wybór rodzajów mleka jest coraz większy: Obok UHT ( mleka utrwalanego w bardzo wysokiej temperaturze), w sklepach dostępne są też dwa rodzaje mleka pasteryzowanego (utrwalanego w niższych temperaturach). Czy dzięki niższej temperaturze obróbki w mleku pozostaje więcej wartości odżywczych? Które mleko wybierać? Czy mleka z dyskontów różnią się jakością od pozostałych?

Aby odpowiedzieć na te pytania, Fundacja Pro-Test przeprowadziła test, w którym w akredytowanych laboratoriach przebadała 14 mlek, w tym cztery produkty marek własnych.

Najwyższą ocenę w teście uzyskało Samo Mleko Łaciate Świeże (Mlekpol). Tuż za nim, na drugim miejscu, uplasowały się: Mleko Wiejskie (Piątnica) oraz Mleko Garwolińskie (OSM Garwolin).

Te najwyżej ocenione produkty należą do kategorii mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze. W teście znalazło się sześć mlek tego rodzaju. Ponadto Fundacja Pro-Test zbadała również sześć mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oraz – dla porównania – dwa mleka UHT.

Najniżej oceniono mleko Mleczna Dolina wyprodukowane dla Biedronki przez OSM Łowicz (pasteryzowane w wysokiej temperaturze). Zostało ono zdyskwalifikowane ze względu na niedostateczną jakość mikrobiologiczną i, co za tym idzie, niedostateczną jakość sensoryczną.

Fundacja Pro-Test porównała badane mleka pod względem następujących parametrów:

- poprawność oznakowania etykiety

- funkcjonalność opakowania

- wyróżniki fizykochemiczne: wartość pH, punkt zamarzania, gęstość, obecność pozostałości antybiotyków oraz obecność ołowiu jako zanieczyszczenia środowiskowego

- wartość odżywcza: zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu

- cechy sensoryczne: smak, zapach i wygląd ogólny

- czystość mikrobiologiczna: obecność bakterii chorobotwórczych, ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakterii Bacillus cereus i Enterobacteriaceae

- parametry utrwalania: próba na peroksydazę, zawartość laktulozy i pomocniczo zawartość β-laktoglobuliny.

W ramach testu przebadano następujące mleka niskopasteryzowane: Ale! Mleko, Mleko Garwolińskie, Mleko Łyk Pilos z Lidla, Mleko Wiejskie Piątnica, Samo Mleko Łaciate oraz Zimne Mleko Robico. Spośród mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oceniono: Mazurski SmakMlekpolu, Mleko Łowickie, Mleko Mleczna Dolina z Biedronki, Mleko Tesco, Milblu z Kauflandu oraz Polskie MlekoMlekovity. Dla porównania zbadano również dwa mleka UHT: Łaciate i Wypasione.

Więcej na stronie Fundacji Pro-Test.

Stanowisko "Biedronki" tutaj.  

Najszybsze informacje z Radomia wprost na Twojego Facebooka:
KLIKNIJ I POLUB NAS TERAZ >>

Komentarze naszych czytelników

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu

Dodaj komentarz

Nie przegap

RADOM aktualna pogoda

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Strona używa cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuję, nie pokazuj więcej
Polityka prywatności Ochrona danych osobowych